Jaarverslag 2022

Amref Health Africa werkt aan een gezond Afrika. In ons jaarverslag leest u over onze activiteiten en de resultaten van ons werk.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Blader door ons jaarverslag!

 

Of ga direct naar de jaarrekening.

 

Een vrouw zit met haar kinderen voor haar huis

De context van ons werk

2022 was een jaar van uitersten. We veerden terug na de coronacrisis, maar aan de rand van Europa brak oorlog uit. De gevolgen daarvan zijn tot in Afrika voelbaar: door stijgende prijzen van voedsel en olie is de armoede toegenomen. Daar staan gelukkig positieve ontwikkelingen tegenover: de levensverwachting stijgt, en meer dan een miljoen kinderen kregen een of meer doses van ’s werelds eerste malariavaccin. Meer weten?

Een greep uit de resultaten

De projecten van Amref Health Africa vallen binnen vier thema's. Lees hier de belangrijkste resultaten van 2022.

Een vrouw geeft voorlichting over anticonceptie

Mijn lijf, mijn leven

Iedereen heeft recht op een gezond en veilig leven. Voor veel meisjes en vrouwen in Oost-Afrika is dit niet vanzelfsprekend. Daarom komen we in het verweer tegen zaken als meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, en geven we voorlichting over gezinsplanning. In 2022 doorliepen, onder andere, 775 Keniaanse meisjes het alternatieve ritueel voor besnijdenis en volgden 3.000 jongeren in Ethiopië een training over gender- en seksueel gerelateerd geweld.

Meiden halen water bij een waterpunt

Schoon water, goede hygiëne

In Oost-Afrika heeft twee op de vijf mensen geen proper water, en dat leidt tot veel ziektes. Daarom zorgt Amref voor proper water en sanitair. In 2022 kregen onder meer 44.000 mensen in Ethiopië toegang tot veilig drinkwater via 16 nieuwe waterpunten. Op 10 scholen zijn sanitaire voorzieningen gebouwd of gerenoveerd. In Oeganda legden we meer dan 1.500 wc’s aan en herstelden we 431 waterpompen.

Verpleegsters in Zuid-Soedan

Meer opgeleide zorgverleners

In Afrika is er een enorm tekort aan goed opgeleid medisch personeel. 1 Op de 2 mensen krijgt geen medische zorg. Daarom trainen we op grote schaal zorgverleners in Afrika. In 2022 studeerden er 1.500 studenten aan de Amref International University. Ook leidden we ruim 1.000 lokale zorgverleners op via ons mobiele platform Leap en nog eens 1.700 op locatie. De kennis van bijna 30.000 zorgverleners uit diverse Afrikaanse landen werd bijgespijkerd.

Dr. Ruth

Medische zorg voor iedereen

Iedereen moet gebruik kunnen maken van medische zorg zonder daardoor in de financiële problemen te komen. Daarom vertellen we mensen over het belang van een zorgverzekering. In Kenia sloten 8.000 vrouwen in 2022 een nieuwe zorgverzekering af. Hun gezinsleden zijn meeverzekerd, waardoor 24.000 mensen kunnen rekenen op goede, betaalbare zorg. Ook verbeterden we de kwaliteit van zorg in 89 ziekenhuizen in dit gebied.

Wie steunden ons en waar gaven we het geld aan uit?

Amref Health Africa zet zich samen met donateurs, de overheid en partners in voor een gezond Afrika. Van onze totale uitgaven is 84% besteed aan gezondheidsprogramma’s in Afrika en voorlichting daarover in Nederland. In de grafieken zie je wie ons steunden en waar het geld aan uitgegeven is. 

Lees de persoonlijke verhalen bij onze vier thema's

Merin

'Ik dacht dat besnijdenis goed was'

Meisjesbesnijdenis was altijd een belangrijke traditie binnen de Masai-stam waar Merin Ole Mushanka (70) vandaan komt. Als stamoudste is hij een van de invloedrijkste personen binnen zijn gemeenschap. Merin: "Ik wist niet wat meisjesbesnijdenis inhield, we vonden het allemaal normaal en goed."

Margaret

'Ik ben zo blij met onze waterbron'

Margaret Kazembe en haar kinderen waren aan de lopende band ziek. Tot er in haar dorp een waterpunt werd aangelegd en die gezondheidsklachten als sneeuw voor de zon verdwenen. “Ik ben zo blij met onze bron, ik kan elke dag wel dansen!”

Hellen

'Kennis is een krachtig hulpmiddel'

Hellen Hadia zit in het laatste jaar van haar studie verloskunde aan het Maridi Health Sciences Institute in Zuid-Soedan. Ze is daar geboren, maar vanwege de oorlog in haar land groeide ze deels op in een vluchtelingenkamp in Oeganda. "Vrouwen verdienen een luidere stem, ik vind dat ze zelf de beslissingen mogen maken die hun leven beïnvloeden."

Mary Grace

'Echo's zijn van grote waarde'

Mary Grace is verloskundige in een gezondheidskliniek in het westen van Kenia. Het is een kleine faciliteit gericht op moeder- en kindzorg, en sinds enkele jaren beschikt Mary Grace over een echoapparaat. "Dat we hier echo’s kunnen maken, maakt een enorm verschil: we kunnen nu complicaties in een vroeg stadium diagnosticeren."

Een jaarverslag inzien uit een eerder jaar? Dat kan. Deze zijn op aanvraag beschikbaar.

delen
Draagt u bij aan goede zorg in Afrika?
doe een gift